’Lennaert verdient beeld in de stad’
Jolanda Prinsen in actie
Peter Bruyn https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220413_47649027
Waarom heeft bijvoorbeeld Louis Ferron wel een beeld in de stad, maar Lennaert nog niet?, vroeg de Haarlemse kunstenaar Jolanda Prinsen zich af. Uiteindelijk komt het er toch van. Komende zaterdag wordt de ’kop’ van tekstdichter Lennaert Nijgh (1945-2002) onthuld die Prinsen maakte. Uiteraard vergezeld door zijn kat Meneer.
HAARLEM Natuurlijk staat op de Oude Groenmarkt sinds 2005 reeds het eigentijdse Nijgh-monument ’Van A tot Z’ van
Marinus Boezem. Prinsen is een groot liefhebber van abstracte kunst, zegt ze. „Ik maak zelf ook veel abstract werk. Maar iemand als Lennaert mag toch best een eigen beeld op een openbare plek in de stad hebben.”
Toen de bewoners van de Johan Enschedé Hof bij de Vishal aanklopten voor een kunstwerk in hun woonomgeving greep Prinsen haar kans en stelde het Lennaert-beeld voor. Het werd aangenomen.
Het is niet de eerste keer dat ze Nijgh verbeeldt. Begin jaren negentig maakte ze al eens een levensgroot beeld van de Haarlemse schrijver, dat destijds op een expositie in de Vleeshal te zien was.
Na afloop van de tentoonstelling bood ze het Nijgh aan, maar die wilde het niet. „Ik ben niet ijdel genoeg om een beeld van mijzelf te willen hebben”, was zijn reactie. Het kostte nog veel moeite om het 180 kilogram zware beeld uit de Vleeshal weg te halen. Jolanda suggereerde om een ambulance te bellen die het dan terug naar haar atelier kon brengen. Dat werd haar afgeraden.
Van Meneer, Lennaerts kat, heeft Prinsen diverse beelden gemaakt. Eentje staat er op de redactie van deze krant, eentje in Groningen, eentje in Italië, eentje op het graf van Nijgh in Heemstede. Nu wordt er dus ook een samen met het beeld van de schrijver in de Johan Enschedé Hof geplaatst.
Er staan al meer door Prinsen vervaardigde standbeelden in de stad. Een buste van Ripperda, op het voormalige kazerneterrein, de jazzmusici Ray Kaart en Ruud Brink in de Egelantiertuin, Jac. P. Thijsse in de naar hem vernoemde plantentuin in Bloemendaal.
„Er zijn wel eens mensen die dan reageren met ’Ja, maar jij maakt toch abstracte en conceptuele kunst?’ Nou, zo’n beeld kan ook heel conceptueel zijn, hoor: Voor dat Ripperda-beeld destijds heb ik foto’s van mijn grootvader als model gebruikt. Hij werkte als timmerman in de kazerne. Maar hij was ook pacifist!”
Onthulling
De onthulling van het beeld vindt plaats op zaterdag 16 april vanaf 16.00 uur in het Johan Enschedé Hof – ingang Hofje van Bakenes aan de Bakenessergracht tussen de huisnummers 64 en 70.
https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220413_47649027
hieronder Boudewijn de Groot bij de portretbuste van Lennaert Nijgh