Jolanda Prinsen

Verboden Tuin

  • Expositie
  • 24 februari – 30 maart 2024

Spelen, uitproberen, experimenteren. Een beetje avonturen; de grenzen van disciplines oprekken en steeds maar weer iets nieuws proberen, dat kenmerkt het werk van de Haarlemse kunstenaar Jolanda Prinsen (1947). Nu, in 2024, is het tijd voor een overzicht van haar volle kunstenaarspraktijk, van ruim 50 jaar werk. Er verschijnt een lijvige overzichtscatalogus met veel beeld en meerdere essays. Een selectie van haar werk wordt samengebracht in de tentoonstelling Verboden Tuin, te zien bij 37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem tussen 24 februari en 30 maart.

Jolanda Prinsen maakte beeldhouwwerken, keramiek, schilderijen; ze gebruikte stoffen, papier, glas, en deed modeshows en performances, soms met geluid, soms zelfs alleen geluid. Performance had voor haar het voordeel dat het alles kan bevatten: muziek, dans, beeldende kunst. En nog steeds ontstaat er nieuw werk en kan tegenwoordig ook poëzie tot haar instrumentarium behoren.

Vanuit een idee komt bij Prinsen vanzelf een noodzaak aan materie: aan materiaal, formaat, techniek. Op dat moment begint de fase van spelen en uitproberen. Maar hoewel de uiteindelijke vorm dus zeer uiteenlopend kan zijn, ligt er altijd een centraal thema onder. Hoe hou je je staande tussen de kracht van de aarde en de verlokkingen van de hemel? Ook het verstrijken van tijd en de vergankelijkheid komt daarbij telkens terug. Haar werk bevindt zich op de kruising van de verticale lijn tussen hemel en aarde en de horizontale lijn in de tijd en in beweging.

“Al mijn werk is bijvangst
in mijn zoektocht naar de ander
Het ontsnappen aan de tijd
door wat mij dierbaar is
te vereeuwigen”

 

2024 Jolanda Prinsen 37PK Haarlem

 

Jolanda Prinsen 2024